Nafplio
Dit pittoreske stadje was na de bevrijding op de Turken korte tijd hoofdstad van Griekenland. Op het centrale plein ligt het Archeologisch museum dat zeker een bezoek waard is. Ook zijn er nog twee moskeeën uit de Turkse tijd. Ze zijn in gebruik als tentoonstellingsruimte.
Blikvanger is het Palamidi, het grootste vestingcomplex in Griekenland. Het Palamidi kunt u op twee manieren bereiken: te voet en met de auto. Wanneer u de bijna 1000 treden wilt beklimmen, kunt u dit het beste ’s morgens doen. Het is dan nog niet zo warm. Het oude centrum heeft leuke winkeltjes, restaurants en een aantal musea. Neemt u ook de tijd om het Akronafplio met de klokkentoren te bezoeken.
In de baai waaraan Nafplio ligt ziet u het Bourtzi. Dit is een vesting gelegen aan de ingang van de haven en diende vroeger om de toegang tot de haven te verdedigen. Men kan er met een bootje naartoe gevaren worden.
Wanneer u vanaf de kade naar het Bourtzi kijkt ziet u op de achtergrond de burcht van Argos.
In Nafplio is elke woensdag- en zaterdagmorgen markt. De winkels zijn ook op dinsdag- donderdag- en vrijdagavond open.
ARGOS
Wanneer u vanuit Nafplio richting Argos rijdt, ziet u eerst halverwege rechts de oude Cyclopenmuur van de burcht van Tiryns. Deze kunt u bezoeken.
Argos is een gezellig winkelstadje. Er is op woensdag en zaterdag een grote markt. In het antieke theater worden sinds kort ’s zomers voorstellingen gegeven en is verder vrij te bezoeken. Even buiten Argos ligt de burcht Larissa. De weg naar boven is prachtig evenals het uitzicht als u eenmaal boven bent.
MYCENE
Vanuit Argos richting het noorden is het nog 12 kilometer naar het beroemde Mycene, waarnaar een heel tijdperk (1700-1100 v.C.) genoemd is. Dit ommuurde paleiscomplex, in 1874 opgegraven door Heinrich Schlieman, behoorde aan de legendarische koning Agamemnon, de aanvoerder van het leger in de oorlog tegen Troje. De leeuwenpoort vormt de toegang tot het complex. Deze zeer druk bezochte opgraving is onlangs toegankelijker gemaakt door een betonpad, zodat ook mensen die slecht ter been zijn de top kunnen bereiken. Voorbij het paleis op de top is het een stuk rustiger en is zeker nog de moeite waard. Buiten de muren vindt u de koningsgraven. De Schatkamer van Atreus, waar het dodenmasker van Agamemnon is gevonden, ligt een paar minuten lopen vanaf het complex. Ook hier is een parkeerplaats en kassa. De ticket is voor beide sites. In het museum vindt u veel informatie over de opgravingen en o.a. ook een originele kopie van het beroemde dodenmasker.
MONEMVASIA
We kunnen ons voorstellen dat u Monemvasia wilt bezoeken, de rots die erg aan Gibraltar doet denken. Het is een lange tocht om er te komen, maar u zult er zeker geen spijt van hebben. In het hoogseizoen kunt u uw auto niet op het parkeerterrein voor de toegangspoort parkeren, maar op een speciaal parkeerterrein en zult u de laatste tien minuten moeten lopen. U ziet dan wel deze mysterieuze rots steeds dichterbij komen. In deze geboorteplaats van de dichter Yannis Ritsos (voor zijn geboortehuis staat zijn buste, direct na de toegangspoort linksaf) vindt alle vervoer met paarden en ezels plaats. Monemvasia bestaat uit een benedenstad en een bovenstad en u kunt hier zeker wel een dag doorbrengen. De benedenstad bestaat uit smalle straatjes met veel toeristenwinkeltjes. Sportievelingen willen waarschijnlijk wel de klim naar de bovenstad maken om de Agia Sofia te bezoeken en te genieten van het uitzicht op de benedenstad, de kustlijn en de Myrtoische zee.
Kalavryta
Kalavryta is een heel bijzonder dorp. Op 13 december 1943 is hier heel de mannelijke bevolking van 13 jaar en ouder door de Duitsers geëxecuteerd. De klok van de kerk staat nog steeds stil op de tijd van deze gruwelijke gebeurtenis. Aan deze gebeurtenis is een museum geweid in de school waarin de hele bevolking werd samengedreven en waar de mannen en jongens gescheiden werden van de vrouwen. Het is een mooi en ingetogen museum dat duidelijk de gebeurtenissen van deze episode uit de geschiedenis weergeeft.
U kunt te voet naar de plaats van executie even buiten het dorp, waar een monument is opgericht met de namen van alle omgekomenen en waar u in het gras de woorden ‘vrede’ en ‘nooit meer oorlog’ ziet staan. In een kapelletje branden kaarsen voor alle doden.
Kalavryta is op verschillende manieren te bereiken. U kunt er natuurlijk met de auto naar toe. U rijdt naar Korinthe en neemt de snelweg richting Patras. Na ongeveer een uur rijden neemt u de afslag naar Kalavryta. Wanneer u voor deze manier van reizen kiest kunt u tevens 8 km. voor Kalavryta het klooster Mega Spileo bezoeken. Dit klooster heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Griekse vrijheidsstrijd tegen de Turken in de jaren 20 van de 19e eeuw. Het klooster is in een enorme rots uitgehouwen. Na uw bezoek aan Kalavryta kunt u 13 km. doorrijden naar de ‘grotten van de 13 meren’. Deze onderaardse meren zijn pas in 1964 ontdekt en een bezoek is erg indrukwekkend. Wanneer u de grotten heeft bezocht kunt u over de bergen via Nemea weer terugrijden naar Epidavros.
Een andere, heel bijzondere manier om Kalavryta te bezoeken is met de tandradbaan. Dit treintje vertrekt uit Diakofto. U neemt van de snelweg de afslag Kalavryta, maar rijdt dan enkele kilometers door naar het station in Diakofto. In het hoogseizoen is het verstandig de plaatsen tevoren te bespreken, want het is maar een klein treintje, dat maar enkele keren per dag vertrekt, maar veel toeristen kiezen voor deze tocht. En terecht, want de rit door de bergen is meer dan de moeite waard. De heenreis duurt 1 uur en 20 minuten, de terugreis iets korter. U kunt op elk station treinkaartjes kopen. Een kaartje voor een enkele reis kost 9,50.
KORINTHE
Op weg naar Epidavros bent u al over het Kanaal van Korinthe gekomen en misschien zelfs uitgestapt om over de voetgangersbruggen heen en weer te lopen.
Het moderne stadje Korinthe ligt 4 kilometer voorbij het kanaal. Wanneer u er vanuit Epidavros naartoe rijdt, gaat u linksaf de snelweg op en neemt u na 4 kilometer de afslag Korinthe. Het is een leuk stadje om te winkelen en heeft een gezellige boulevard met veel eetgelegenheden.
Voor het antieke Korinthe neemt u vanaf het Kanaal de snelweg richting Patras en dan de tweede afslag richting Antiek Korinthe. Hierna volgt u de borden. U kunt ervoor kiezen eerst Akrokorinth op de berg te bezoeken. Vanaf deze berg, die al van verre is te zien, heeft u een fantastisch uitzicht op de omgeving en is een bezoek meer dan waard.
De opgraving in de vlakte is eveneens de moeite waard. De enorme zuilen zijn overblijfselen van de beroemde Apollo-tempel. U ziet de plek waar de apostel Paulus de Korinthiers toesprak en loopt over de Lechaionweg die vroeger naar de haven liep. Korinthe was in de oudheid een beroemde havenstad met twee havens, één aan de Golf van Korinthe en één aan de Saronische Golf. In het museum zijn veel voorwerpen te zien, waarvan het mozaïek van Bacchus wel heel bijzonder is. Ook ziet u veel aardewerk, waar Korinthe beroemd om was. Alles bij elkaar krijgt u een goed idee van de omvang die deze stad in de oudheid had.
Spetses
Spetses is een eiland dat behoort tot de groep Argosaronische eilanden. Het ligt aan op de grens van de Golf van Nafplio, wat vroeger bij Argos hoorde, en de Saronische Golf. Het heeft 4000 inwoners, maar s’zomers heel wat meer door de vele toeristen, met name Atheners, die hier hun vakantie doorbrengen. Het is een groen eiland met een goede infrastructuur en een aantal rustige stranden. Men kan op twee manieren naar Spetses. Er is een bootverbinding met Piraeus via Hydra en er is een veerboot vanaf Kostas, het kustplaatsje op de kust van de Peloponnesos. Men kan er niet met de auto komen, voor het gebruik van een auto op Spetses heeft men vergunning nodig. Er zijn wel brommers en scooters. In de Oudheid heette Spetses Pityousa (met dennen bedekt) en er woonden al mensen in 2500 v.C., zoals blijkt uit archeologische vondsten. Spetses werd een belangrijk eiland in de loop van de 17e eeuw, toen er zich een zeemacht begon te ontwikkelen. Het eiland speelde een belangrijke rol tijdens de vrijheidsstrijd tegen de Turken in 1821. De kanonnen staan nog altijd opgesteld aan de haven, waar men met de boot aankomt. De straten zijn versierd met zwart-witte kiezelstenen in scheepvaartmotieven. De wijk aan de haven heet Dapia. Op het centrale plein achter de haven vindt u het huis van Bouboulina (1771-1825), de bekende vrijheidstrijdster. Ze was de dochter van een kapitein van Hydra, maar die trouwde in 1778 met een vrouw van Spetses. Bouboulina trouwde een rijke zeeman, maar haar man sneuvelde in 1798 in een gevecht met zeerovers en Bouboulina erfde zijn vermogen. Ze hertrouwde met Bouboulis, maar hij stierf eveneens vroeg en liet haar een groot aantal schepen na. Toen in 1821 de vrijheidstrijd tegen de Turken begon, nam zij daaraan deel als admiraal op haar schip de Agamemnon. Zwaar bewapend en in klederdracht vuurde ze haar mannen aan tijdens het beleg van Nafplio en volgens de overleveringen verrichtte ze vele heldendaden. Haar voorliefde voor het mannelijk geslacht was alom bekend en ze heeft met vele vrijheidstrijders een verhouding gehad, naar men zegt ook met de bekende verzetsheld Kolokotronis, die in Nafplio gevangen heeft gezeten. In !825 werd ze gedood door een pistoolschot. Niet in de strijd tegen de Turken, maar waarschijnlijk afgevuurd door iemand van de familie Koutsis, met wie zij een vete had. Haar zoon zou een Koutsisdochter hebben verleid en dat kon in die tijd natuurlijk niet. Haar stoffelijke resten worden bewaard in het museum, ooit het huis van de reder Mexis. Ook zijn er wat documenten uit de vrijheidsoorlog. Het geeft een indruk van het leven in de 19e eeuw. De rijkdom van Spetses is ook te danken aan de Griek Sotiros Anargyros. Hij was rijk geworden in de USA, maar gebruikte zijn rijkdom om Spetses enige allure te geven. Hij bouwde er een luxe hotel en een Engelse school voor rijkelui’s zonen. De school staat er nog, maar is verlaten. Een standbeeld van Anargyros staat voor zijn huis op het plein achter de haven. Op 7 en 8 september is er een festival op Spetses. Met knallend vuurwerk herdenkt men dat men in 1822 de Turken verjoeg. De oude haven vindt men linksaf langs de kustweg. Wanneer men rechtsaf langs de kustweg wandelt komt u na ongeveer een kwartier bij de Engelse school. Spetses is een groen eiland en men kan met de bus het eiland rondrijden voor een verdere verkenning.
Hydra
Dit unieke eiland kunt u op verschillende manieren bereiken: via Poros, Ermioni en Spetses. Het is verboden voor gemotoriseerd verkeer; alles gaat er nog met paarden en ezels. Er leven veel kunstenaars op het eiland en er is een afdeling van de kunstacademie en een koopvaardijschool gevestigd. Hydra heeft een belangrijke rol gespeeld in de vrijheidsstrijd tegen de Turken en had ooit een belangrijke handelsfunctie. Rondom het stadje ziet u een nogal kaal landschap. Wanneer u van wandelen houdt, kunt u het klooster bezoeken dat op 500 meter hoogte ligt en eventueel nog verder klimmen naar het hoogste punt van het eiland.
Methana
Methana is een schiereiland tussen Epidavros en Poros. Het is een vulkaaneiland en dat is overal op het eiland zichtbaar. Er zijn 32 vulkaanmonden getraceerd. De laatste uitbarsting was in 230 v.C. en de krater is te zien, wanneer men in het noordwesten even voorbij het dorpje Kameni Chora (verbrande plaats) over een smal voetpad omhoog klautert. Voordat men de krater bereikt loopt men door een lavalandschap met diverse uitzichten over de zee richting Angistri, Aegina en Poros. Bij de krater aangekomen heeft men ook een fantastisch uitzicht en bij helder weer kan men Epidavros aan de overkant van het water zien liggen. De krater zelf heeft een doorsnee van 100 meter en is 25 meter diep. De lavastroom, welke 1.25 km. lang was, heeft de kustlijn 500 meter verlegd.
Wanneer men het plaatsje Methana nadert ziet men aan de linkerkant een neoclassicistisch gebouw met een zwavelmeer, Vromolimni, ervoor. Hier bevinden zich medicinale baden, waar veel Grieken komen kuren. De zwavelbaden staan bekend om hun geneeskrachtige werking. Ze zijn goed voor dermatologische, reumatologische en neurologische problemen. De warmwaterbronnen zijn sinds de Oudheid bekend en geven aan dat er nog steeds vulkanische werking is diep onder de grond. Ze zijn voor het eerst beschreven door Thucydides, maar later ook door anderen, zoals Ovidius. Deze laatste beschrijft een aardbeving, die plaats zou hebben gehad vóór de vulkaanuitbarsting.
Methana is bewoond sinds de Egeïsche tijd (3200-1700 v.C.), wat men weet vanuit opgravingen op het eiland. Hoewel deze oudste, sporadische bewoning dateert uit de Egeische tijd, vond uitbreiding van de nederzettingen pas veel later plaats, namelijk pas in de Archaische (7e en 6e eeuw v.C.) en de Klassieke tijd, dus de tijd van Thucydides (5e en 4e eeuw v.C.). Deze opgravingen vonden plaats in de jaren ’80 in de vorige eeuw en waren gesponsord door de Engelse school in Athene en de Universiteit van Liverpool. Tijdens deze opgravingen vond men tal van scherven van vaatwerk (potten en borden), maar ook stenen gereedschappen en glas. Uit later tijd zijn de munten, die gevonden zijn, want van brons. De oudste munten laten een beeltenis van Hephaistos zien. Hephaistos betekent vulkaan en hij was de smid van de Olympische goden. Ook heeft men inscripties gevonden, de oudste stammen uit de Archaische periode. Deze inscripties leren ons veel over de geschiedenis van Methana, zoals dat voor heel Griekenland geldt. In het museum bij de opgraving in Epidavros is een inscriptie op steen over de grensbepaling Epidavros en Arsinoe (Methana). Ook de terrasbouw, die je hier overal ziet, stamt al uit die klassieke tijd en diende om het water vast te houden. Belangrijke plaatsen waren Vathi en Palaiokastro, maar ook op de Isthmos zijn resten van muren van een fort gevonden, waarschijnlijk om het schiereiland te verdedigen. Op het hele eiland zijn 27 kerkjes, waarvan sommigen gebouwd zijn op fundamenten van oudere kerkjes, sommigen zelfs uit de vroegchristelijke periode (Agios Nikolaos aan de noordkust), anderen uit de Byzantijnse tijd. Helaas zijn de meesten gepleisterd, zowel van binnen als van buiten, zodat weinig meer te zien is van het gebruikte bouwmateriaal en de fresco’s binnen in de kerkjes (Agios Dimitrios). De kerkjes zijn altijd geweid aan een heilige en meestal vindt er alleen een dienst plaats op de dag van de betreffende heilige (Agios Nikolaos 6 december).
Poros en de duivelsbrug
Op de weg vanuit Epidavros richting Poros kunt u nog verschillende interessante plaatsen bezoeken. Er zijn twee mogelijkheden om naar Poros te gaan. U kunt de weg nemen door het binnenland van Argolida. Deze voert door de dorpjes Koliaki en Traxia, bekend vanwege de kaasproduktie. Of u neemt de kustweg die er sinds een aantal jaren is en die de afstand naar Poros met een half uur verkort. Wanneer u al enige tijd langs de kust rijdt, komt u langs de afslag naar Methana. Zie hiervoor verder onder het kopje ‘Methana’. U rijdt verder over de kustweg richting Poros. Een paar kilometer verderop kunt u nog de afslag naar Trizina nemen. In het centrum ziet u een bord dat u de richting aangeeft naar de zogeheten ‘duivelsbrug’ een natuurlijke rotsbrug over een smalle kloof. U kunt langs de kloof over een hier en daar glibberig pad naar beneden lopen. Er stroomt zomer en winter water, maar u kunt nog in het voorjaar een eind over de rotsbodem lopen. Het is een prachtig stukje natuur. Op weg naar de brug kunt u afslaan naar de opgraving van het antieke Troizen, maar tegenwoordig Trizina geheten. Dit is de geboorteplaats van de legendarische held Theseus en achtergrond van de mythe over Hippolytus en Phaedra, echtgenote van Theseus. Tenstotte komt u in Galatas waar u met een taxibootje in enkele minuten naar Poros kunt overvaren. U komt dan in het gelijknamige dorpje dat tegen een heuvel gebouwd is en vele trapstraatjes heeft. Op het hoogste punt staat een klokkentoren. Het is een erg schilderachtig dorpje.
Wanneer u met uw auto het eiland wilt verkennen, neemt u de veerboot. Deze gaat elk half uur en brengt u in 10 minuten naar de overkant. Op het eiland ligt op een heuvel een klooster, waarvan u een prachtig uitzicht hebt. Midden op het eiland liggen de overblijfselen van een tempel gewijd aan Poseidon.
Olympia
Wanneer u besluit om vanuit Epidavros Olympia te bezoeken, doet u er goed aan vroeg te vertrekken. U hebt dan ter plekke genoeg tijd voor zowel de opgraving als het museum. U kunt dan zo nu en dan uitstappen in een leuk dorpje zoals Dimitsana. Dat maakt de reis zelf ook leuk. U rijdt door een prachtig landschap.
Vooral bij jongeren spreekt Olympia tot de verbeelding, omdat hier de bakermat ligt van de Olympische Spelen. De oudste spelen werden gehouden in 776 v.C. en werden gehouden ter ere van Zeus. Er stond een tempel waar Zeus werd vereerd en de zuilen van deze Zeus-tempel liggen als dominostenen op de grond. De totale opgraving is groot en mooi en laat veel zien. Zo ziet u ook de tempel van Hera, de vrouw van Zeus, met daarvoor het altaar waar vroeger geofferd werd. Op deze plaats wordt elke twee jaar nog het Olympische vuur aangestoken, zowel voor de zomerspelen als voor de winterspelen. Naast diverse overblijfselen van gebouwen uit de Oudheid is ook nog het stadium bewaard gebleven. U loopt door dezelfde ingang als waar vroeger de atleten het stadium binnentraden.
Het museum is ook zeker een bezoek waard. Doordat Olympia eeuwen lang onder een dikke laag slip heeft gelegen, zijn veel beelden mooi bewaard gebleven. Deze kunt u in het museum bewonderen.
Tussen de opgraving en het dorpje Olympia is nog een museum. Dit museum is geheel gewijd aan de Spelen in de oudheid. Ook is er een museum van de moderne Olympische Spelen vanaf 1896 tot heden.